19. Maj 2017

Zarautz – Dena 24km

Dagen i dag – ja guiderne fortalte om to ruter at gå til Getaria. Den ene langs vandet for at nyde det. Det var den der blev anbefalet. Og den anden ad den middelaldervej der var forbindelsen mellem Zararutz og Getaria.

Af en eller anden årsag – lidt selvpiner måske – valgte jeg den langs vandet fra. Og rigtigt pædagogisk havde Henrik sin guide vurderet den til at være ‘lettere’; men det var den bare ikke, den var stejl – mega.

Til gengæld er det en af de bedst bevarede middelaldervej i amtet Giulia.  Det gjorde den dog ikke mindre venlig overfor pilgrimme.  Vi kunne dog dvæle ved historien om  at kirken  Santa Babara er bygget af omegnens fiskere som tak til deres religion. Og fiskerne lovede ikke blot at vedligeholde; men også sikre, at kirken fik en vis mængde at tran fra de hvaler de fangede.

Undervejs vestover fik jeg et fantastisk vue ud over havet, der i dag viste sig fra en bedre side end i går.

Jeg sprang Getaria over ‘selvom de havde fisk på menuerne’. Vi kommer forbi  Churchill of San Salvador som er noget speciel der indeholder Juan Sebastián Elcanos kiste (den er tom). Men som alt andet var den lukket – siesta.

Flere caféer og barer undervejs var lukket af samme årsag.

Tro det eller ej herefter gik igen igen igen opad i kraftige stigninger ad gamle middelaldervej. Videre til og gennem Zumaia hvor en sen formiddagskaffe blev nyt med udsigt  over havnen.

Byen bærere præg af tidens aktiviteter omkring piraterne, bla var byens kloster genstand for angreb – formentlig plyndring?

Under kaffen fik jeg tanken, om vejen er hvor den ene bakke afløses den anden. Dette blev bekræftet da vejen ud af byen var lige så stejl som dag 1. Al det dermed, at guide mener op, er bare stejlt op – yderst undervurderet.

Gennem skove og marker – et fantastisk område, hvor betalingen for udsigten så lå i stejle stigninger.

Mødte iøvrigt igen en dansk pilgrim Peter fra Odense, og vi tog følgeskab frem til Deba. Vi besøgte bla San tur of Nuestra Señora  vistnok vigtig her i Baskerlandet.

Herefter var det lidt op og lidt ned i god ro og orden bortset fra stenstien ned mod byen, hvor vi igen mødte de to gamle tøser fra  Australien.  De var bare seje.

På torvet fik vi slukket tørsten, hvorefter vi skulle finde en køje. Der var ingen Hostel så vi fik bookede et par bunkbeds på byens albergue. Vi ringede og bestilte , desværre var jeg ikke klar over, at man altså skal forbi informationscentret og betale og med en seddel til alberguet med nr på køjen.

Man skal huske denne seddel ellers er der ingen køje. Jeg glemte den og det kostede mig to muligheder: at gå tilbage til infocentret efter sedlen, eller argumentere for at fejlen ikke var min. Det endte med, at en kontakt til infocenteret fik tingene afklaret.

Så ud til diner, hvor der så var underholdning med et lokalt optrædende orkester kom og spillede.

Så nu i køjen. Hård dag i morgen