26. juni 2015

Tørninggård Herberg –   Jels  ca 28 km.

Desværre vil min beskrivelse i dag umiddelbart være uden billeder, der er øjensynligt sket et eller andet med kameraet. Dog lykkedes et par enkelte (og resten er indsat efterfølgende)Efter en relativ morgenmad der var købt med mobilepay og taget fra et skab, skulle jeg jo så der ud af.Umiddelbart efter kom jeg til Tørning mølle, der også er et museum. Men med de tider pilgrimme er på vejen, er det ikke muligt at gå på museum. Men kønt er det dog.

Så gik turen gennem et smukt stykke skov – der var skiltet med ‘Genossenschaft’ ?? – op mod Gammel Ladegård hvor der var nogle seriøse huse, der ikke umiddelbart var for almindelige indkomster.

Hærvejen går gennem det østlige Vojens; men undervejs var der larm fra flystøj – militærfly. Sammen med Mette fandt vi ud af at det var Vojens/Skrydstrup. Flere indboere kaldte det for ‘lufthavnen’. Jeg havde indkøb i den vestlige ende af byen. Da det var overstået havde jeg faktisk svært ved at finde ud af byen igen. Der er ingen skilte. Måske er det for at afhjælpe udflytningen, hvilket jeg fik bekræftet da jeg spurgte om vej hos en ejendomsmægler. De ville hellere sælge mig et hus end vise vej ud af byen. Men efter en god forhandling fik jeg vist vejen.

Da turen gik ad landevejen måtte jeg give al min opmærksomhed til trafikken, men jeg nåede op til Jegerup (og nej ‘Jeg’ betyder ikke noget om at “jeg er oppe”. En lokal kaldte byen “Jeup”???

I kirken var der servering af gratis kaffe med kage til, hvis man skrev sig i bogen. Jeg mødte navne som de pilgrimme jeg delte herberg med forleden.

Det var en varm dag, og jeg følte , mig næsten som manden på den gamle øl reklame.  Og jeg så da også frem til at jeg ville komme frem til ‘Cafe Ellegård’.Interessant med Cafe Ellegård er, at det er ikke nogen cafe som den almindelige dansker kender det. Det er ikke muligt at købe mad og drikkevarer, des foragtet at baglokalet var fyldt med kælderkolde danske øl.

Jeg er overbevist om, at det en for for jysk ironi. De forstår det – vi forstår det ikke. Samtidig var de øjensynligt mennesketomt. Eneste udkig var en aldrende labradortøs, en nyere Volvo og et par cykler. Da klokken var lidt over 13, og de tog først mod overnattere kl 17, ville jeg nok være noget udtørret, så jeg tog en hurtig beslutning og bookede mig ind på motellet i Jels.

Så det var blot 5 – 7 km mere; men de lovede en kold øl ved ankomst. Og det gav mig mulighed for at få vasket lidt tøj og nyde fredagens ‘Vinerschnitsel’ til en halvtresser.

Skal lige nævne, at området har en slags dyrepark med sin egen kamel – tro det eller lad være, den hedder vist Alibabba; men ville ikke snakke.

Nu ligger jeg mæt og nyder en dejlig aften og ser frem til en fredagsfilm. I morgen før turen op til Kongeåen, det ser jeg fem til.